Innovatív Állatgyógyszergyártók Képviselőinek Magyarországi Egyesülete    
Hungarian Association of Innovative Veterinary Pharmaceutical Manufacturers' Representatives    
Előző év Előző hónap 2022 - Sze Következő hónap Következő év
KeSzCsSzVa
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
 


Webdesign:
www.delta-design.hu
Rólunk
 

GYÓGYSZERPIAC


Kerekasztal beszélgetés az Innovatív Állatgyógyszer Gyártók Egyesülete vezetőivel

Hallottam már a megalakulásáról, de igazából részleteket eddig nem tudtam ennek az egyesületnek a tevékenységéről. Számomra már az is kissé furcsa volt, hogy nemzetközi cégek (nevezhetjük őket a köznyelv szerint multiknak is), egymás kőkemény piaci konkurensei közös szervezetet alakítanak. Vagy éppen példaértékű?
Budán, a MOM Park egyik kávézójában adtunk randevút egymásnak erre a beszélgetésre. A helyszín megválasztása eléggé praktikusnak tűnt, hiszen beszélgető partnereim - Povazsán János (Rhone Vet), Pölz Ferenc (Bayer Hungaria) és Csomán Ákos (Virbac) - irodái ugyancsak a város budai oldalán találhatók.

Tulajdonképpen mióta létezik ez az egyesület?
Povazsán J.: Úgy tizenöt évvel ezelőtt merült fel az Egyesület megalapításának gondolata, végül 2005. elején sikerült megalakulni. Sajnos ennyi idő kellett ahhoz, hogy a különböző jogi akadályokat legyőzve végre elkezdhessük a közös munkát. Természetesen mindenkinek meg kellett értenie az alapelvet: annak ellenére, hogy komoly versenytársak vagyunk a piacon, bizonyos érdekeink közösek.

Tizenöt év eléggé nagy idő. Kié volt annak idején a kezdeményezés, az ötlet?
Povazsán J.: Polgár Gyuri, a Bayer akkori állategészségügyi üzletágának vezetője fejében merült fel először a gondolat.

Mely cégek képezik jelenleg az egyesület tagságát?
Povazsán J.: Bayer, Ceva, Eli-Lilly Elanco, Intervet, Merial, Novartis, Pfizer, Virbac.

Gondolom itt is, mint minden más egyesületben, megvannak a különböző feladatok ellátására megválasztott vezetők, és ezek nem a tagságot jelentő cégek, hanem konkrét személyek.
Povazsán J.: A megalakulás óta a tagság minden évben engem választott elnöknek, Pölz Feri a pénzügyekért felel. A harmadik vezetőségi tag személye már többször változott: kezdetben Szabó István (Pfizer), majd Németh Konrád (Intervet), és most Csomán Ákos (Virbac) látja el az egyesület PR-feladatait.

Ahogy nézem, teljes a kör, azaz valamennyi multi cég jelen van az egyesületben.
Povazsán J.: Természetesen nyitottak vagyunk fogadni másokat is, de a tagság feltétele az, hogy az illető gyógyszergyár tevékenysége innovatív jellegű legyen. Vannak még hazánkban olyan gyártók, amelyek "anyavállalatai" tagjai a hasonló nemzetközi szervezeteknek, de nálunk még nem tagok. Várjuk tehát az ő jelentkezésüket is.

Tulajdonképpen mit ért az egyesület az innovatív jellegen?
Povazsán J.: Legyen saját fejlesztő és gyártó bázisuk. Természetesen az állatgyógyászatba - mint tudjuk - átkerülnek a humán hatóanyagok is, ilyen megvilágításban nem lehetne innovatív szervezetről beszélni. Viszont ezeknek a hatóanyagoknak az adott állatfajokban történő alkalmazhatóságát, pharmakokinetikáját stb. kísérletek hosszú sorával kell vizsgálni.

Mi a legfontosabb célja az egyesületnek?
Povazsán J.: Közös érdekeink kifejezésre juttatása és védelme mellett természetesen legfontosabb célunk az innovatív állatgyógyászati készítmények minél szélesebb körű bemutatása és piaci forgalmuk elősegítése. Fontos feladatunknak tartjuk gyógyszerek gyártásának és forgalmazásának ellenőrzését végző hatóságok tevékenységének, illetve az egész magyar állatgyógyszer forgalmazás támogatását.

Pölz F.: Tegyük még hozzá, hogy az egyesületbe tartozó cégek komoly etikai normák szerint működnek, tehát megfelelő példákkal is tudnak elöl járni. Gondoljunk csak pl. egy termék promóciója során a marketing eszközök kiválasztásának az etikus szempontokra.

Csomán Á.: Nemcsak az állatorvosok, hanem az állattartók felé is promócionáljuk a termékek innovatív jellegét, az előállításuk során alkalmazott kutatási-fejlesztési tevékenységet és azt, hogy mindez milyen előnyökkel jár számukra az állattartó telepeken.

Volt-e már valamilyen közös fellépésetek az egyesület megalakulása óta? Gondolok itt a három fő "célközönség", azaz a hatóságok, az állatorvosok vagy az állattartók bármelyikére.
Povazsán J.: Mostanáig közösen elsősorban az állatgyógyszerek törzskönyvezését végző hatósággal folytattunk megbeszéléseket. Magyarország uniós csatlakozásával egy időben kötelezővé vált a gyógyszerek magyar nyelvű csomagolása, és ez számos készítménynél gondokat jelentett a forgalmazhatóságban. A hatóságokkal folytatott közös tárgyalásaink során sikerült elérnünk, hogy a jogszabály végrehajtása ne egyszerre érintsen minden készítményt, mert így súlyos ellátási gondok jelentkeztek volna a piacon, amely az állatorvosok munkáját is nagymértékben nehezítette volna. Meghatározott feltételeknek megfelelően bizonyos gyógyszerek átmeneti, határozott időre szóló haladékot kaptak a magyar nyelvű csomagolással történő ellátásra, ezalatt a törzskönyvezést végző hatóságnak is marad ideje arra, hogy a hirtelen megnövekedett adminisztrációs feladatokban utolérje magát.

Ez a haladék csak az egyesület tagjai által forgalmazott termékekre vonatkozik?
Povazsán J.: Nem, természetesen az általunk "kijárt" előnyöket valamennyi gyártó élvezheti. Visszatérve a közös fellépésre, volt pl. olyan, az állattartók részére készült szóróanyag, aminek a szövegezését megkifogásoltuk a hatóságoknál. Sikerült is elérnünk, hogy a továbbiakban ez a kiadvány ilyen formában ne kerüljön se állattartó, se állatorvos kezébe.

Milyen konkrét feladatokat adtatok magatoknak az elkövetkező időszakra?
Csomán Á.: Most kezdődik majd az egyesület bemutatása az állatorvosok és állattartók számára. Terveink között szerepel az egyesület internetes honlapjának kialakítása, illetve egy brosúra elkészítése. Utóbbit a cégeink területi képviselői fogják átadni az állatorvosoknak. Ugyancsak az elkövetkező időszakban fogjuk a nagyobb mezőgazdasági integrációkban bemutatni az egyesületet. Elképzelhető, hogy orvoslátogató kollégáink egy kis kitűzőt fognak viselni jelezve azt, hogy az egyesület tagságát képviselik. A következő időszakban, 2008-ban fogjuk megkezdeni az egyesület promócionálását az állattartók körében.

Pölz F.: Szeretnénk kidolgozni egy szabályzatot a piacon történő termék-promóció etikai normáira, amelyet minden egyesületi tag magára nézve kötelezőként fogad el. Ennek az állatorvosok szempontjából az lesz az előnye, a cégek sokkal egyértelműbb és megbízhatóbb ajánlatokkal keresik majd meg őket, kevesebb lesz a "zsákbamacska". A piac ilyen jellegű "megtisztulása" Nyugat-Európában már végbe ment, remélhetőleg a mi tevékenységünk kapcsán majd itthon is bekövetkezik.

Gondolom az etikai szabályzat vonatkozni fog a korrekt tájékoztatásra, a közeli lejáratú termékek forgalmával kapcsolatos szempontokra, az esetenkénti tisztességtelen árverseny visszaszorítására is.
Povazsán J.: Nyilvánvalóan az első időszakban a marketingre vonatkozó szabályok kidolgozása lesz fajsúlyosabb. Jelenleg is létezik a reklámtörvény, amely inkább általános meghatározásokat tartalmaz. Az állatgyógyszerek tekintetében az 50/2006-os FVM rendelet mindössze három mondatot tartalmaz a reklámról.

Csomán Á.: Ha röviden, csak címszavakkal szeretnénk jellemezni az egyesületet, a következőket tudnám felsorolni: innováció, korrektség, hitelesség, önszabályozás. Igaz, hogy versenytársak vagyunk a piacon, de hajlandóak vagyunk egymással leülni és megbeszélni a közös dolgainkat, meghatározni szabályokat, ezeket követni és betartani.

Végez-e valamilyen közös gazdasági tevékenységet az egyesület?
Povazsán J.: Nem, és nem tervezünk a későbbiekben sem. Jelenleg még valamennyien úgymond "társadalmi munkában" végezzük el a közös feladatokat. Az együttműködésünk jelenlegi szakaszában - amikor a tevékenységünk leginkább a hatóságokkal történő tárgyalásokra korlátozódik - nincs is szükség közös pénzalap létrehozására. Természetesen a későbbiekben, mikor az előbb említett céljainkat kezdjük megvalósítani, fel fognak merülni bizonyos közös költségek, melynek fedezetét majd a tagság biztosítja.

Beszéljünk most egy kicsit arról, hogy állatorvosok milyen konkrét előnyöket élvezhetnek majd az egyesület működése kapcsán?
Pölz F.: Közösen az eddiginél több területen tudjuk segíteni az állatorvosok munkáját: piaci információkat, tendenciákat elemzünk és juttatunk el, képzéseket szervezünk számukra. Mindezeket a feladatokat külön-külön nem tudnánk ilyen hatékonyan ellátni.

Csomán Á.: Tervezzük azt is, hogy pl. szakmai kiállításokon esetenként közös standdal jelenik meg az egyesület, ahol további lehetőség nyílik az információk megosztására az állatorvosokkal.

Pölz F.: Természetesen most még - az elindulás időszakában - fel kell mérnünk, milyen segítséget tudunk nyújtani az állatorvosoknak, melyek azok a területek, ahol - az ő véleményüket meghallgatva - támogatni tudjuk a munkájukat. Nyilvánvaló, hogy ez az egyesület jóval többet fog tudni adni számukra, mint az egyes tagjaink önmagukban.

Vannak-e már elképzeléseitek az állattartók felé történő aktivitásotokról?
Pölz F.: Erről most még nagyon korai lenne beszélni, hiszen a jelenlegi tevékenységek is eléggé lekötik a kapacitásunkat. A most kialakításra kerülő közös weboldalunkon lesz egy külön rész az állattartók számára is, ahol majd megtalálhatják a számukra érdekes információkat az egyesületünkről. A legfontosabb először az állatorvosokkal való megfelelő kontaktus kialakítása, és majd csak ezt követően léphetünk a tulajdonosok, azaz a végfelhasználók irányába.
Említettük, hogy szeretnénk lépéseket tenni a gyógyszerek reklámozásának szabályozásával kapcsolatosan is. Ennek pozitív hatásai persze majd az állattartókat is érintik. A jelenleg érvényben lévő rendeletet betű szerint alkalmazva ugyanis nagyon sok, az állatorvosok számára komoly bevételt jelentő készítményt nem lehetne állattartók részére reklámozni. Jelenleg ebbe a kategóriába tartoznak pl. a parazita-ellenes szerek is. Ha ezeket a termékeket nem hirdethetjük, az állatorvosoknak - a bevétel-kiesés mellett - nehezebb lesz informálni a tulajdonosokat ezekről a termékekről.

Csomán Á.: A jelenlegi szabályozás nem csak kevés, de ráadásul nem is egyértelmű. A tulajdonosok pedig szeretnének minél többet megtudni azokról a szerekről, amit az állatorvos ajánl nekik, legyen szó pl. akár élelmiszerbiztonsági kérdésekről, akár - a kedvtelésből tartott állatok esetén - az állat egészségét befolyásoló tulajdonságokról.

Mivel itt az állatorvosokat, a gyógyszergyártókat és -forgalmazókat egyaránt érintő kérdésről van szó, talán érdemes lenne ezen a területen együtt dolgoznotok az állatorvosi kamarával is.
Pölz F.: Pontosan. Mi a kamarára is gondolunk, amikor arról beszélünk, hogyan tudnánk az állatorvosokkal együttműködni.

Mivel történetesen éppen a kamara lapja részére készül ez a riport, ez a gondolat tökéletesen megfelel végszónak is. Mindhármatoknak köszönöm a beszélgetést és sok sikert kívánok a közös feladatok megvalósításához.

Perényi János

Vissza az oldal elejére